topbanner=nyheder.jpg;

 

900.000 kr. uddelt til nye faciliteter

25.05.2020

Horsens Folkeblad – 25. maj 2020

900.000 kr. uddelt til nye faciliteter

10 projekter har fået ja, og syv har fået nej til støtte fra Horsens Kommunes nye facilitetspulje. 900.000 kroner er uddelt til blandt andet ny klatrevæg og kommunens første padeltennisbaner.

PADELTENNIS BLIVER MERE OG MERE POPULÆRT I DANMARK, OG NU HAR HORSENS KOMMUNE UDDELT PENGE TIL TO BANE-PROJEKTER I HENHOLDSVIS HORSENS OG GEDVED. HER ER DET FRA EN INDENDØRS BANE I DEN VESTJYSKE BY VIDEBÆK. ARKIVFOTO: JOHAN GADEGAARD

 

Nicolai Svante Skovgård nissk@jfmedier.dk

 

Foreningsliv

 

Horsens: En bouldervæk i Østjysk Klatreklub, flere boldbaner i Egebjerg og en bålhytte i Hovedgård.

Det er blandt de projekter, der i år får kommunal støtte gennem Horsens Kommunes facilitetspulje på 800.000 kroner. Med assistance fra Sport Horsens, DGI Sydøstjylland og foreningen Spejderne i Horsens har kulturforvaltningen gennemgået de 17 ansøgninger og indstillet en fordeling af midlerne, og den indstilling blev vedtaget af kultur- og civilsamfundsudvalget på dets seneste møde.

- Der er ikke nogen dårlige projekter, og det har været en svær kunst at skulle barbere ned, men der kom forslag ind for 4,2 millioner, og derfor har vi også opfordret de afviste ansøgninger om at vende tilbage i 2021, siger udvalgsformand Jakob Bille (LA).

 

Pænt fordelte uddelinger

På grund af momsreglerne har kommunen kunnet uddele penge for 900.000 kroner og stadig holde sig inden for rammen, og de uddelte beløb spænder fra 15.000 kroner til 200.000 kroner. Jakob Bille hæfter sig især ved, at de lokale fagorganisationer har været med til at beslutte fordelingen.

- Det er dem, der ved, hvad der rører sig, hvor vi får mest for pengene, og hvad der giver mest mening. Og jeg synes, deres vurderinger så fornuftige ud. Vi kommer bredt ud til mange typer sport, og det er pænt fordelt mellem Horsens og byerne ude i kommunen. Og så er der meget fokus på Bevæg dig for livet, og hvordan vi kommer ud til så mange som muligt i forhold til at få flere til at motionere, siger udvalgsformanden.

 

Padeltennis på vej

Mange penge kommer til at gå til en relativt ny sportsgren med en meget stigende popularitet. Padeltennis, der i grove træk er en kombination af tennis og squash, vækster voldsomt for tiden, og antallet af baner i Danmark gik fra 32 i 2018 til 99 i 2019.

Nu er der tre på vej i Horsens kommune, da Horsens Tennis Klub har ansøgt om støtte til at bygge to, mens Gedved IF ønsker at bygge én. De får henholdsvis 200.000 og 75.000 kroner til projekterne.

- Padeltennis er det nye sort. Det er den fornemmelse, jeg sidder med, og jeg ved, at vi har fået flere henvendelser om det i kommunen. Det er en relativt ny foreningssport, men den skyder op som paddehatte rundt i landet, og jeg tror, den kan trække mange nye medlemmer til. De to projekter har god finansiering, og der kan etableres nogle fede nye faciliteter for relativt få penge, siger Jakob Bille og påpeger, at prisen for projektet i Horsens Tennis Klub er højere grundet mere jordarbejde.

 

Coronavirus presser sponsorerne

I Gedved IF er de glade for at have modtaget 75.000 kroner til projektet, men økonomisk er foreningen ikke helt i mål endnu, og derfor er den stadig på jagt efter flere penge.

- Vi gik i gang, lige inden coronavirus kom til Danmark, og den har sat det lidt i bero, for mange af de sponsorer, vi har henvendt os til, skal lige se tiden an. Vi håber stadig på, at vi kan få det op at køre til næste forår, siger Mogens Andersen, der er tovholder og ildsjælen bag padeltennis-projektet i Gedved.

Mogens Andersen kalder kommunens bevilling for en kæmpe gevinst og et rygstød, der viser, at de har gang i det rigtige i Gedved IF. Han ser da også mange fordele i padeltennis, når det kommer til at trække nye medlemmer til og få flere mennesker til at dyrke idræt.

- Jeg har tidligere spillet squash, men padeltennis rammer bredden mere. Alle kan spille det - også hvis man for eksempel har 10 kg for meget på sidebenene. Det er ikke nær så hårdt, men man skal nu nok få sved på panden, og har man spillet det i to timer, kan man alle reglerne. Desuden kan alle aldersgrupper være med, siger han og sammenligner sportens opblomstring med golf.

 

Ja og nej til siddepladser

Andre steder er det ikke blevet til støtte, og det gælder blandt andet en tribune til Horsens fS. Det kan måske undre, når Horsens Håndboldklub har fået penge til at lave siddepladser ved deres beachhåndboldanlæg.

- Det er en afvejning, og man kan godt tænke ”hvorfor ikke begge to?” Det er vurderet ud fra beløbene, og hvor vi kunne komme længst for pengene, siger Jakob Bille, der desuden kan henvise til forvaltningens indstilling om, at der ikke er klubhusfaciliteter ved beachhåndboldanlægget.

Han opfordrer i den forbindelse alle årets ansøgere, som ikke fik penge, til at komme igen næste år.

- At de har søgt i år, skal ikke diskvalificere dem fra at søge igen næste år. Det vil give dem tid til måske at stable flere penge eller mere frivilligt arbejde på benene. Her kan jeg fremhæve mountainbikerytterne i Bjerre Skov, der har lagt en masse frivillig arbejdskraft, og så har vi i kommunen kun skullet give penge til grus og materialer. Så får vi meget for pengene, siger Jakob Bille.