topbanner=nyheder.jpg;
Lokal sportsklub hædret: I gør en kæmpe forskel for handicappede
Af Rikke S. Jensen, Horsens Folkeblad
Horsens: Parasvømning er ikke anderledes end undervisningen til andre. De handicappede svømmere skal have lige så gode tilbud som alle andre.
Forklaringen kommer fra Thomas Sønderskov fra Horsens Svømmeklub, der gør en dyd ud af at behandle svømmerne på klubbens parahold - et hold for handicapsvømmere - som alle andre medlemmer af klubben.
For indsatsen for unge handicappede fik svømmeklubben tirsdag eftermiddag Handicapprisen 2017, der uddeles af Handicaprådet i Horsens Kommune. Og det var en meget stolt, lille gruppe af svømmere og trænere, der modtog prisen på 10.000 kr.
Holdet har eksisteret siden efteråret sidste år og er det første i hele landet.
- Vi er selvfølgelig utrolig stolte og glade for at vinde. Det er en stor anerkendelse at blive nomineret, men virkelig dejligt også at vinde, fortæller Thomas Sønderskov, som er initiativtager til holdet.
Svømmer fire gange om ugen
Svømmerne på holdet kan træne op til tre gange om ugen, men nogle går også på de andre hold. For hvorfor gøre forskel, er mantraet i klubben.
- Holdet er en indgang til klubben, men svømmerne kommer også ud på de almene hold. Typisk er der særlige handicaptilbud, men vi vil gerne inkludere svømmerne i hele klubben, forklarer Thomas Sønderskov, som håber at få flere svømmere på holdet, og at klubben kan udvide med et hold for udviklingshæmmede.
I øjeblikket har paraholdet seks svømmere. Bl.a. ni-årige Frederik Høgh, som har muskelsvind, og 14-årige Celia El Maghili Fisker, som har cerebral parese, som er en hjerneskade.
- Jeg træner fire gange om ugen. Jeg synes, det er sjovt, for jeg bliver bedre til at svømme, fortæller Celia Fisker, som er blevet udtaget til et særligt talenthold under Parasport Danmark.
Frederik Høgh er også så god i vandet, at han er kommet med boblerholdet. Han er blevet hurtigere til at svømme, efter han kom på paraholdet, fortæller han.
En gladere og mere rank datter
Amalie Bach er en af trænerne på holdet.
- Det er helt vildt fedt og lidt anderledes, fordi man nogle gange bliver nødt til at tænke i andre baner. Der er f.eks. noget, som svømmerne ikke kan, og så må man finde andre måder at lære dem tingene på, fortæller Amalie Bach.
Det er Celias mor, Bettina Fisker, som har indstillet klubben til handicapprisen. Hun har oplevet, hvordan det kan være svært for datteren at passe ind i andre sportsklubber.
- At svømmeklubben har lavet et parahold og også får svømmerne ud på de andre hold er inklusion på højeste plan. Det er stort som forælder, at ens barns får den mulighed. Det er meget prisværdigt, og hele klubben favner det, lyder det fra Bettina Fisker, som har oplevet sin datter udvikle sig meget positivt.
- Hun er blevet gladere og rankere. På hendes skole kan de også mærke, at hendes indlæring har taget et hop. Svømningen har givet hende et generelt løft på livskvalitet, samtidig med hun er blevet fysisk stærkere, fortæller moderen.
De var også nomineret:
Handicapprisen gives til en ildsjæl, en forening, en virksomhed eller en privat eller offentlig organisation, som har ydet en særlig indsats for, at børn, unge og voksne med et handicap kan deltage i samfundslivet på lige fod med andre. Der var tre nominerede til prisen i år. Foruden Horsens Svømmeklub var det Aftenskolen "Din fritidsundervisning" ved leder Jesper Kjær Jensen og Team Udviklingshæmmede ved klubleder Gunver Sejersen.