topbanner=nyheder.jpg;

 

Nørder, idræt og helstegt pattegris tiltrak alle aldersgrupper

10.11.2017

 

- Er i klar?, råber den ene mand på scenen, imens den anden hælder hvidt pulver ned i en balje flammende sprit.

- Woooooooow, lyder det fra den kødrand af børn, der har indtaget gulvet foran scenen midt i

Egebjerg Hallen. En flamme eksploderer i et sus op mod tagets loft ti meter over gulvet og stopper en meter i tide. De mange børn og forældre ånder ud, klapper og smiler til hinanden. Det er de to medvirkende i DR's program ”Store Nørd”, der står på scenen. Deres opvisning er en del af idrætsarrangementet Move For Life og noget af et trækplaster.

Klokken er tolv middag og duften af pommes frites breder sig i cafeteriet, hvor formand for Egebjerg IF, Martin Thomsen, efter Store Nørd show opvisningen har sat sig ved et bord. Han er glad og tilfreds med begivenhedens forløb, for det giver noget til lokalsamfundet.

- Der er det her fællesskab, hvor børnene leger sammen, og forældrene snakker sammen. Man møder mange, der bor i byen, som man måske hilser lidt på til daglig, men ikke lige ved, hvem er. Så får man en mulighed for at få en snak, siger han, imens børnestemmer og stoles skramlen fylder rummet.

Move For Life strakte sig over et døgn, og arrangementerne i og omkring Horsens blev arrangeret af de lokale idrætsklubber sammen med Horsens Kommune, Sport Horsens og DGI. Arrangementerne spændte fra e-sport til senioridræt og i Horsens Kommune altså også Store Nørderne. Det handler om idræt, men det handler også om styrkelse af foreningslivet og fællesskab i de små samfund. Christina Schmidt fra Egebjerg er studerende og har to drenge, der til daglig går til håndbold i hallen. Hun har deltaget i arrangementet både på første og anden dag.

- Det åbner op for netværk og fællesskaber, og man møder nogen mennesker, man ikke møder normalt. Børnene kan få nye venner, men det kan os voksne også, siger hun.

Også hallerne i Østbirk, Brædstrup og Torsted var centrum for aktiviteterne. I hallen i Østbirk er duften af pommes frites og pølser erstattet af kåldolmere, hummus og forskellige sammenkogte retter. Lyden af syriske toner og ord fylder hallen. En lille syrisk pige står på et podie og synger for et publikum bestående af etniske danskere og herboende syrere i alle aldre. I området omkring Østbirk bor cirka 30 syriske flygtninge, og alle pånær en familie deltog i Move For Life i Østbirk hallen, hvor der var dans, smagsprøver på den syriske kogekunst og natminton. Zakiya Adna har boet i Østbirk i lidt over et år og er en af de syrere, der har været med til at lave mad.

- Vi får snakket med de andre danske familier, og det er rigtig godt. Det er en meget god dag, siger hun.

Da mørket falder på, skærer fire skarpe projektører foran hallen op i aftenhimlen. I forhallen ved indgangen står en ældre, etnisk dansk mand og spiller bordfodbold med tre syriske børn.

Move For Life blev afviklet af frivillige fra de lokale foreninger og præsenterede omkring 140 lokale idrætsarrangementer bredt udover alle kommunerne i Region Midtjylland. Projektet er en del af den fritids- og idrætsorienterede del af Aarhus Kulturhovedstads året 2017.

Ved Torstedhallen i udkanten af Horsens er parkeringspladsen stort set fuld. Og på samme parkeringsplads dufter der af helstegt pattegris. To store grill står og snurrer ved indgangspartiet, og grisen serveres til fællesspisning klokken syv.  Indenfor er der blandt andet arrangeret klatring her lørdag aften. Østjysk Klatreklubs lokaler er helt proppede. Der hænger børn fire meter oppe i luften og dingler fra væggene helt oppe ved loftet. Larm og grin fylder lokalet. En af dem, der hænger oppe på væggen, er 10-årige Alexander Langballe. Han synes, det er en fed oplevelse.

- Det er fedt det med, at man skal presse sig selv, siger han.

Og det kan godt være, at det ikke er sidste gang, Alexander prøver sig af på en klatrevæg.

- Jeg kunne måske godt finde på at begynde at gå til det, siger han.

Det at skabe mere opmærksomhed om klatring og om klubben, er en af pointerne med Østjysk Klatreklubs deltagelse i Move for Life, fortæller formand Annette Dahl.

- Det er en god måde at få eksponeret vores klub på. Vi vil gerne skabe mere kendskab til klatring, siger hun.

Efter at de helstegte pattegrise er blevet fortæret, sidder forældre i cafeteriet og snakker over en kop kaffe eller en øl. Imens er børnene til lasergame eller dans i en af hallerne, og både børn og forældre kan dyrke motion og det sociale helt ind til klokken halv tolv, hvor den sidste aktivitet slutter.

Se reportagen fra Move For Life samt flere fotos på www.spothorsens.dk

Tekst: Martin Møller Gertsen

Foto: Kasper Rebien